Διαδικτυακές vs ψηφιακές συνεντεύξεις

του Ανδρέα Φράγκου

Σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικτυακές συνεντεύξεις

Το επιχειρείν στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους. Η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού απασχολεί όλες τις επιχειρήσεις και η επιτυχής έκβασή του αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας για την επιχείρηση. Σχετικά πρόσφατα, λόγω και των υγειονομικών συνθηκών, υπήρξε τεράστια άνοδος στη χρήση διαδικτυακών συνεντεύξεων με πιο τελευταία καινοτομία την ασύγχρονη συνέντευξη.

Διαδικτυακές σύγχρονες συνεντεύξεις

Η παραδοσιακή συνέντευξη στα γραφεία της εταιρίας έχει αντικατασταθεί με εξ’ απόστασης συνέντευξη μέσω διαδικτύου και σχετικών προγραμμάτων όπως το Skype, το Zoom και το MicrosoftTeams αλλά και εργαλείων όπως το WhatsApp, το Viber και το Messenger. Πλέον μετράει πολύ η εικόνα μέσα από την κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού.

Ο καθένας έχει λίγα λεπτά για να κερδίσει τις εντυπώσεις όντας περιορισμένος εκτός των τειχών της εταιρίας και χωρίς πολύ χρόνο για κους-κους. Πάντα το να σπάει τον πάγο και να λέει λίγα λόγια εκτός πρωτοκόλλου είναι ένας συνηθισμένος τρόπος να γίνει συμπαθής στους μελλοντικούς εργοδότες του. Το φόντο της εικόνας του καλό είναι να είναι προσεγμένο και να συμβαδίζει με την εικόνα που θέλει να δώσει για τον εαυτό του. Η ενδυμασία του επίσης πρέπει να είναι σαν να βρίσκεται στο γραφείο του νέου του αφεντικού και να αποπνέει εμπιστοσύνη.

Η εκφραστικότητα του παίζει σπουδαίο ρόλο καθώς ο τόνος της φωνής, η καλή άρθρωση, το επαγγελματικό λεξιλόγιο, οι ήπιοι και κατατοπιστικοί μορφασμοί, η ώριμη γλώσσα του σώματος και το χιούμορ είναι σε θέση να αναδείξουν το προφίλ του.

Διαδικτυακές συνεντεύξεις

Τα τυπικά του προσόντα έχουν αξία αλλά αν δεν είναι το μεγάλο του ατού είναι σημαντικό να δώσει έμφαση στα ουσιαστικά προσόντα του δηλαδή τα softskills, την ηγετική μας ικανότητα, την οργανωτικότητά του, την κατανόηση των κανόνων της αγοράς και να εκθέσει με επάρκεια όλα τα κατορθώματα του εντός και εκτός επαγγελματικού στίβου.

Ο αξιολογητής περισσότερο ακούει παρά βλέπει οπότε ό,τι λέει ο καθένας θα πρέπει να είναι επεξεργασμένο και με στόχο να επιβεβαιώσει ότι είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη δουλειά. Το να διατηρήσει μια καλή ψυχολογία και ένα υψηλό επίπεδο διαλόγου σε όλη τη συνέντευξη είναι κεντρικό ζητούμενο. Μιλάει όμορφα και καθαρά, με αυτοπεποίθηση και σαν να έχει ήδη γίνει πολύτιμο στέλεχος της εταιρίας που πονάει κάθε πτυχή της και εργάζεται με πάθος για να πετύχει σε κάθε λεπτομέρεια με γνώμονα βέβαια τα κέρδη.

Διαδικτυακές ασύγχρονες συνεντεύξεις

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η βούληση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με τις δυσκολίες μετακινήσεων λόγω της καραντίνας έφεραν στο παιχνίδι και μια νέα εκδοχή τηλε-συνέντευξης. Πρόκειται για τις ασύγχρονες διαδικτυακές συνεντεύξεις που γίνονται με δομημένο ερωτηματολόγιο είτε με χρονικό περιορισμό, εν είδει τεστ ικανοτήτων, ή διαφορετικά χωρίς χρονικό περιορισμό σαν μια δουλεμένη παρουσίαση του εαυτού μας μαζί με τη μελετημένη απάντηση στις ερωτήσεις. Χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα apps που βελτιστοποιούν και απλοποιούν την όλη διαδικασία. Έτσι μπορεί κανείς να δώσει συνέντευξη χωρίς το πρόβλημα της κοινής ώρας, ιδιαίτερα χρήσιμο αν η εταιρία βρίσκεται σε μακρινή χώρα με άλλη ζώνη ώρας.

Επίσης τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου-συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν ομαδικά από το τμήμα προσωπικού είτε με τη μορφή πάνελ αν χρειάζεται συζήτηση είτε ατομικά μέσα από τους υπολογιστές. Έτσι η βαθμολόγηση είναι λιγότερο υποκειμενική και πραγματικά σταθμίζονται πολλαπλά κριτήρια και συνήθως λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις. Είναι μια αναβάθμιση στις πρακτικές των επιχειρήσεων που προτιμούν να κρίνουν αποφασιστικές ικανότητες ανάλυσης και παρουσίασης, παρά πώς θα σταθεί ο υποψήφιος σε μια ζωντανή επικοινωνία.

Η νέα ψηφιακή οικονομία

Είναι γεγονός ότι η ψηφιοποίηση των οικονομικών διεργασιών έχει επιταχυνθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης και λόγω της συνεχιζόμενης παγκοσμιοποίησης σε οικονομικά και πολιτιστικά δεδομένα. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει μεγάλη ευκαιρία αλλά και δυνητικό πρόβλημα καθώς εμπεριέχει αβεβαιότητα, ασάφεια και ρίσκο. Οι χαμηλές αμοιβές έχουν ρίξει το ηθικό των εργαζομένων, όμως η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και τα στελέχη να φέρουν αποτελέσματα.

Συμπερασματικά: Διαδικτυακές και ψηφιακές συνεντεύξεις

Οι διαδικτυακές τεχνολογικές ευκολίες αλλάζουν τα ήθη και τις προτεραιότητες και σχηματίζουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον με συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των ανθρώπινων γνώσεων και ικανοτήτων. Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας εκτός συνόρων γίνεται επιτακτική ανάγκη. Η προσέλκυση επενδυτών και πελατών από το εξωτερικό είναι μέλημα ακόμη και πολύ μικρών επιχειρήσεων που κάνουν άψογη χρήση των κοινωνικών δικτύων και επενδύουν τόσο στην ποιότητα όσο και στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Η διαδικτυακή συνέντευξη είναι η απαρχή της περαιτέρω ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων με συγκλονιστικά αναμενόμενα αποτελέσματα τόσο στην ταχεία βελτίωση των οικονομικών μεγεθών όσο και στο μοντέλο παραγωγής και εργασίας που πλέον τελεί υπό συνεχή αναθεώρηση φέρνοντας μια σημαντική και αφανή κοινωνική και οικονομική επανάσταση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!